Slapen in de kou

Warm slapen tijdens de koude winter nachten

De winter staat weer voor de deur. Dit betekent weer koude nachten. Wordt jij ’s nachts wakker van de kou? Daar zijn verschillende oplossingen voor. Denk daarbij niet alleen aan een winter of 4-seizoenendekbed, maar een extra deken kan warmte geven of het textiel dat op je bed ligt. Morgana Damminga heeft dekbedovertrekken en hoeslakens van materiaal die extra warmte geven. Laat je vakkundig bij ons in de winkel adviseren over de materialen die het beste bij jou passen, loop binnen of maak een afspraak via onze website.

Dekbedden
Natuurhaar Dekbedden
 • Natuurhaar Dekbedden
 • Dekbedden dons
Dekens en bedtextiel
Warme dekens
 • Warme dekens
 • Jersey bedtextiel
Tijdens de koude nachten het toch warm hebben.

Winter dekbedden, vier-seizoenen dekbedden en warme dekens

Slaap jij graag met raam open ook in de winter? Is het dan te koud in bed? Of heb jij het standaard koud in de winter? Daar zijn verschillende oplossingen voor. Een optie is een warmer, extra dekbed of een andere vulling van het dekbed.

Dons is een materiaal dat veel warmte vasthoudt en goed isoleert. Hoe hoger het percentage dons hoe beter het isoleert en hoe ligter het dekbed is.

Wil je liever meer gewicht op je hebben liggen? Dan is een wollendekbed een goede keus. Wol is een warm materiaal dat goed vocht afvoerd en een hoog isolerent vermogen heeft.

Een andere goede optie is kameelharen dekbed. Een kameel transpireert door middel van zijn haren hierdoor heeft het kameelhaar een zeer hoog vochtafvoerend vermogen. Daarnaast overbrugt een kameel temperaturen van 60 graden over dag en nacht, waardoor het haar van de kameel een zeer goed warmte regulerend vermogen heeft. Wil je een dekbed die je goed zelf kan wassen hebben wij ook verschillende synthetische matrialen in een vier-seizoenen of winter uitvoering die geschikt zijn voor de koude nachten.

De dekbedden zijn verkrijgbaar in een 4 seizoenen dekbed of een winterdekbed. Het voordeel van een winterdekbed is dat het één geheel is en het daardoor extra warmte geeft. Het voordeel van een 4 seizoenendekbed is dat je het door het hele jaar kan gebruiken. 2 losse delen en de delen kunnen aan elkaar worden verbonden.

Wil je geen dekbed? Dan zijn er ook dekens die warmte kunnen bieden tijdens de koude winternachten. Je kan een deken als extra over je dekbed leggen of enkel onder een deken liggen. Wij hebben katoenen dekens en wollen dekens.

Dekbedovertrekken, hoeslakens en slopen

Warme materialen voor het beddengoed

Flanel katoen

Flanel katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Flanel is een manier van weven, het katoen wordt losgespannen geweven en aan het eind wordt het gekamd. Hierdoor is het een heel zacht materiaal en lekker warm. Voor in de winter is het daardoor een erg fijn materiaal voor bijvoorbeeld het dekbedovertrek.

Jersey katoen

Jersey is een weeftechniek waarbij de stof een elastische structuur krijgt. Jersey heeft de eigenschappen dat het niet alleen warmteregulerend is, maar ook ademend en vochtabsorberend. Hierdoor is het een erg prettig materiaal voor hoeslaken en dekbedovertrek.

Badstof

Badstof is een materiaal dat bestaat uit katoen-polyester. Een zijde van de stof bevat lussen, deze lussen creeren meer volume. Hierdoor is het materiaal in staat veel vocht op te nemen en voelt het zacht aan. Badstof is rekbaar, elastisch en warm. Kom bij ons in de winkel voor hoeslakens van badstof.

Dons

Dons is een natuurlijk materiaal met een hoog isolatievermogen. Hierdoor is het behaaglijk warm tijdens de koude nachten. Hoe hoger het percentage dons hoe lichter het dekbed is en hoe meer volume. Daarnaast neemt dons goed transpiratie op. Een donzen dekbed is daarmee een goede keus tijdens de koude winter nachten.

Wol

Wol is een duurzaam product dat lang mee gaat. Wol kan vocht opnemen tot 35% van het eigen gewicht, zonder dat het vochtig of klam aanvoelt. Wol heeft een hoog isolerend vermogen is hiermee een goed product als dekbed. Wol is veerkrachtig, zelfreinigend en ventilerend. Daarnaast is het nagenoeg niet mogelijk voor schimmels om zich te nestelen in het wol en heeft daarmee een anti allergische werking. Wol is een goede keus als deken, dekbed of onderdeken.

Kameelhaar

Kamelen transpireren door middel van hun haren en niet via de huid. Een kameel kan temperatuursverschillen van wel 40 graden overbruggen. Hierdoor is kameelhaar een fantastisch product voor in een dekbed. Het heeft een hoog isolerend vermogen en kan transpiratie vocht goed afvoeren. Hierdoor is het prettig slapen onder een kameelharen dekbed voor mensen die het snel koud hebben en ook voor mensen die het snel warm hebben en transpireren.

  Veelgestelde vragen over de koude nachten

  Wat te doen als het te koud is in bed?

  Je kan ervoor zorgen dat je kamer warmer wordt, bijvoorbeeld door het raam dicht te doen en de verwarming aan te zetten. Maar wil je graag met raam open slapen maar toch een aangename temperatuur hebben in bed? Dan kan je met het beddengoed en dekbed hier een goede oplossing voor vinden.

  Dekbedden

  Donzen dekbedden hebben een hoog isolerend vermogen. Hierdoor houdt het dekbed de warmte goed vast. Hoe hoger het percentage dons en hoe kouder het gebied waar de dons vandaan komt, hoe hoger het isolerend vermogen van het dekbed. Dus hoe warmer het dekbed is.

  Wollen dekbedden Onder een wollen dekbed transpireer je minder snel dan onder een synthetisch dekbed. Daarnaast neemt wol gemakkelijk vocht op en geeft het even gemakkelijk weer af. De structuur van wol zorgt ervoor dat een wollen dekbed in staat is om tot 35% van het eigen gewicht aan vocht op te nemen. Uw wollen dekbed zal dan niet vochtig of klam aan voelen. Wol houdt lucht vast met een perfecte isolatie tot gevolg. U slaapt lekker droog. Dankzij de lanoline (wolvet) is wol zelfreinigend, vuil afstotend en weert het bacteriën. De ventilerende werking van wol staat schimmelvorming in de weg en geeft de huisstofmijt geen kans.

  Kameelharen dekbedden hebben de eigenschap om grote temperatuursverschillen te overbruggen. Daarnaast zijn kameelharen instaat om goed het vocht op te nemen en af te geven aan de buitenlucht. Hierdoor liggen kameelharen dekbedden altijd behagelijk.

  Deken

  Katoenen deken Tijdens de koude nachten kan een katoenen deken worden toegevoegd aan je bedden goed. Katoen heeft vele voordelen: het is sterk vocht absorberend, goed ademend en warmte regulerend. Hierdoor biedt de deken voldoende warmte. Bovendien is katoen een stevig materiaal, waardoor u lang kunt genieten van deze deken. Damminga heeft twee katoenen dekens. De DAMMINGA Teddy deken is een warme/dikke deken van gekamde katoen. De DAMMINGA wafeldeken is een dunnere katoenen deken die extra warmte zal geven, maar ook goed als zomerdeken dient.

  Wollen dekens werden veel gebruikt voordat de dekbedden werden geïntroduceerd. Wol is een duurzaam product dat lucht vasthoudt en daarmee een hoog isolerend vermogen heeft. Daarnaast heeft wol een hoog absorptie vermogen en laat het vocht makkelijk verdampen.

  Bedtextiel

  Verder is het bedtextiel van belang. Flanel katoen is een materiaal dat warm ligt een flanellen dekbedovertrek zal extra warmte geven en stap je minder snel in een ijskoud bed. Houd je niet van flanel? dan kan een jersey overtrek en hoeslaken ook bijdragen aan een warmer bed. Een teddy molton geeft ook extra warmte door.

  Ik heb het koud maar transpireer wel snel in bed, wat kan ik dan doen?

  Een dekbed heeft veel invloed op hoe warm je het hebt in bed. Wanneer je het snel koud hebt, maar ook snel zweet is het van belang dat je een dekbed kiest die goed vocht kan afvoeren. Kameelharen dekbben hebben de eigenschap om grote temperatuursverschillen te overbruggen. Daarnaast zijn kameelharen instaat om goed het vocht op te nemen en af te geven aan de buitenlucht. Hierdoor liggen kameelharen dekbedden altijd behagelijk.

  Mijn matras voelt warm aan, hoe kan ik dit verhelpen?

  Hoeslakens met Outlast materiaal voelen koel aan. Hierdoor zal je het minder warm hebben in bed en beter slapen. Van dit product zijn ook kussenslopen leverbaar.

  Wat te doen tegen nachtelijk zweten in de overgang?

  Tijdens de overgang kunnen vrouwen ’s nachts last hebben van extreme verschillen in warmte behoefte. Een product dat goed kan anticiperen op deze extreme warmte behoeftes is een kameelharen dekbed.

  Daarnaast is het bedtextiel van belang. Bij Morgana Damminga verkopen wij speciale 3D moltons voor zowel de matrassen als kussens. Deze moltons ventiliren uitstekend en zorgen voor een nog betere vochtregulatie. Verder hebben wij ook hoeslakens en slopen die koel aan voelen en bijdrage aan aangename klimaateigenschappen in bed.

  Mijn slaapkamer is vochtig, is dit erg?

  Het is belangrijk in de slaapkamer dat het vocht weg kan. Tijdens de nacht verlies je ongeveer 3 liter vocht per week. Dit trekt gedeeltelijk het matras in. Onze matrassen zijn er op gemaakt dat deze het vocht goed kunnen afvoeren. Echter wanneer de slaapkamer altijd erg vochtig is lukt dit niet. Hierdoor kan het zijn dat je matras gaat verspochten. Dit is slecht voor zowel het matras als je eigen gezondheid. Het is dus belangrijk dat je kamer niet te vochtig raakt, of dat je af en toe de verwarming aan zet om het vocht uit je slaapkamer te halen. De ideale vochtpercentage in de slaapkamer is tussen de 40 en 60%.