Winkelmand

Artikelen binnen keuzehulp

Bodems

Naast de matras speelt ook de bodem een belangrijke rol in de ondersteuning van je lichaam. Voor een goed bed is een goede bodem zeker van belang. Een goede bodem zorgt voor ondersteuning van het matras en ventilatie. Er zijn verschillende bodems met verschillende eigenschappen. 

Lattenbodem

Deze bodem bestaat uit een frame met latten erop of erin. De meeste lattenbodems bestaan uit 28 latten, maar het verschilt per bodem hoeveel latten er in zitten. Over het algemeen geldt dat een bodem met meer latten een betere ondersteuning biedt aan het matras. Een groot verschil tussen lattenbodems is of ze vlak of verend zijn. Bij een verende lattenbodem staat er spanning op de latten wat voor een betere afwerking over de volledige breedte van de matras zorgt. De latten zijn voorzien van goedverende lattendragers. Bij een niet flexibele lattenbodem staan de latten niet op spanning en zitten ze niet in verende lattendragers. 

Overige lattenbodems

Daarnaast zijn er ook nog instelbare lattenbodems. Bij deze bodems kan de spanning op de latten verschillend worden ingesteld per lat. Een andere variant hiervan is de geprofileerde lattenbodem. Bij deze bodem kan je de latten zelf niet verstellen, maar is er wel een hoogteprofiel in de latten aangebracht wat voor een betere ondersteuning zorgt. Hierdoor kan je een betere ondersteuning bieden op plekken waar meer druk op komt te staan. Ook zijn er verstelbare lattenbodems op de markt waarbij de hoogte van de latten per lat individueel ingesteld kan worden. Dit geeft een zeer goede ondersteuning aan je lichaam. Een lattenbodem kan voor bijna elke matras gebruikt worden. Alleen pocketverenmatrassen zijn niet geschikt voor een lattenbodem die erg veert of waar veel ruimte zit tussen de latten. Bijna elke bodem met meer dan 30 latten, en dus weinig ruimte tussen de latten, kan wel gebruikt worden voor een pocketverenmatras. Wanneer je een instelbare lattenbodem aanschaft, kan je deze het beste combineren met een schuimmatras. Deze geeft de ondersteuning van de bodem het beste door. 

Boxspring bodem

Een boxspring is eigenlijk een bodem en een bed ineen. De bodem bestaat uit metalen veren die zijn ingebouwd in een bed. Er zijn zeer veel verschillende boxsprings. Het verschil kan zitten in de veren en inhoud van de bodem, maar ook in de ombouw van het bed. Een boxspring bodem kan je het beste combineren met een pocketveer- of traagschuimmatras. Hier kan je meer informatie vinden over boxsprings (linkje).

Schotelbodem

Schotelbodems zijn de opvolger van lattenbodems. Doordat de kunststof schotels los van elkaar kunnen bewegen, is de hele bodem soepel en verend. De schotels zijn in het midden opengewerkt, waardoor er een goede ventilatie is. De meeste schotelbodems hebben comfortzones voor de gebieden waar meer druk op komt. Hierdoor krijgen schouders en heupen een betere ondersteuning. Bij sommige schotelbodems zijn deze zones instelbaar, waardoor ze op jouw lichaamsbouw afgestemd kunnen worden. Een schotelbodem kan gebruikt worden met elke matras. Voor traag- en koudschuimmatrassen is het de ideale bodem. Daarnaast is het ook een goede combi met een (natuur)latexmatras.

Vlavrobodem

Dit is de meest eenvoudige bedbodem, het wordt ook wel een boardbodem genoemd. Het bestaat uit een dunne plaat hardboard waar ventilatiegaatjes in zijn geboord. Deze bodem veert niet en heeft een slechte ventilatie. Het is de goedkoopste bodem, maar ook degene met de slechtste eigenschappen. In een beddenspeciaalzaak zijn deze bodems vrijwel niet meer te vinden.

Spiraalbodem

Spiraalbodems zijn er in twee verschillende soorten. Het ‘oude’ systeem, waarbij de metalen spiralen in de lengte werden bevestigd en het ‘nieuwe’ systeem waarbij ze in de breedte zijn gespannen. Het oude systeem zorgde ervoor dat de bedden gingen doorhangen, waardoor er een soort hangmat ontstond. Bij het nieuwe systeem is dit opgelost door de spiralen in de breedte te spannen. Hierdoor geven de spiralen meer ondersteunen en hangen ze minder door. Doordat de spiralen dun zijn, is er veel ruimte voor het matras om te ventileren. Een groot nadeel van deze bodem is de ruimte die nodig is om de spiralen te bevestigen. Aan beide kanten van de bodem is zeker 5cm frame nodig om de spiralen vast te maken. Dit betekent dat je bij een 2 persoons bed zeker 10cm frame in het midden hebt waar geen spiralen zitten en daardoor minder comfort. Een spiraalbodem is vaak goedkoper en biedt een geen actieve ondersteuning. Daarom is het belangrijk om een matras te gebruiken die vanuit zichzelf actieve ondersteuning biedt. Pocketveermatrassen zijn hier het meest geschikt voor. Een afrader is om een volledig schuimmatras op een schotelbodem te leggen. Deze matrassen geven namelijk erg goed de ondersteuning van de bodem door en dat geeft een schotelbodem niet.

(Elektrische) verstelbaarheid

Qua verstelbaarheid zijn er drie opties in bedbodems. Een vlakke, niet-verstelbare bodem, een handverstelbare bedbodem en een elektrisch verstelbare bedbodem. De meest simpele is de niet-verstelbare bedbodem. Zoals de naam al zegt kan je deze niet verstellen. Bij een handverstelbare bedbodem is vaak alleen de rugsteun verstelbaar. Dit geeft meer comfort tijdens het lezen, televisie kijken of ontbijten. Het nadeel is dat je uit je bed moet om je bed in de goede houding te krijgen. Elektrisch verstelbare bedbodems doen dit werk voor je. Met een druk op de knop gaat je voeten- of hoofdeinde omhoog. Bij de meest luxe uitvoeringen kan de neksteun en de knieknik ook nog aangepast worden. Dit worden vaak 3 of 4-motorige bodems genoemd. Een extra mogelijk in elektrische verstelbaarheid is de zero G instelling, die is ontwikkeld door tempur. Het slaapsysteem neemt dan een vorm aan waarin je lichaam zich het meest kan ontspannen. Elektrisch verstelbare bedden zijn ideaal voor mensen die veel in bed liggen, bijvoorbeeld vanwege ziekte. 

Wanneer is een bodem aan vervanging toe?

De gemiddelde bodem gaat 15-20 jaar mee. De exacte levensduur heeft vooral te maken met de kwaliteit en de belasting van de bodem. Kuilvorming kan een teken zijn dat je bodem aan vervanging toe is. Dit je zien door een rechte lat, die niet doorbuigt, diagonaal over je bodem te leggen. Wanneer er ruimte is tussen het midden van de lat en je bed, dan is er sprake van kuilvorming. Bij lattenbodems zijn de ophangrubbers meestal hetgeen wat als eerste aan slijtage onderhevig is. Ook kan de spanning uit de latten raken. Ze staan dan niet meer bol, maar vlak of zelfs hol.

Gerelateerde artikelen

No data was found
0