Winkelmand

Artikelen binnen keuzehulp

Soorten matrassen

Er zijn veel verschillende soorten matrassen op de markt. De meeste matrassen bestaan uit een combinatie van verschillende materialen. De meest voorkomende matrassen zijn de pocketverenmatras, schuimmatras en de latexmatras.

Pocketverenmatras

Een pocketveer is een metalen springveer in een pocket (zakje). Een matras kan uit meer dan honderd veren bestaan. Het aantal veren wordt uitgedrukt in het aantal veren per vierkante meter. Meer veren geeft een betere gewichtsverdeling en verhoogd de stabiliteit van het matras. Het aantal veren zegt echter niks over de kwaliteit van het matras. Dit wordt voornamelijk bepaald door de kwaliteit van de veren. Door de zakjes raken de veren elkaar niet en kunnen de veren los van elkaar bewegen. De veren in een matras kunnen verschillen qua draaddikte en windingen, wat ervoor zorgt dat er meer of minder spanning op staat. Hierdoor kunnen op plekken waar meer druk ontstaat zachtere veren worden geplaatst waardoor het lichaam meer ruimte kan maken in het matras en het lichaam gelijkmatiger ondersteund wordt. Dit worden vaak comfortzones genoemd. Door de ruimte tussen de veren ventileren pocketveer matrassen goed, waardoor je minder last hebt van geurtjes of vocht. Ook is de matras daardoor wat frisser en koeler.

De kwaliteit van de veren wordt grotendeels bepaald door de manier waarop ze gehard zijn. De duurdere pocketveren zijn vaak thermisch gehard en gaan daardoor langer mee. Goedkopere veren zijn elektrothermisch gehard en worden sneller metaal moe. Hierdoor veert hij niet meer goed terug naar zijn oorspronkelijke positie en ontstaat er kuilvorming. Naast de veren kan ook de afdeklaag voor kuilvorming zorgen. De afdeklaag is de bovenste laag van een pocketverenmatras. Deze laag zorgt ervoor dat de matras comfortabel ligt. Er zijn veel verschillende materialen waarvan deze afdeklaag gemaakt kan zijn, bijvoorbeeld: koudschuim, traagschuim, synthetische of natuurlijke latex, of combinaties daarvan. Deze laag bepaald voor een groot deel het comfort en de kwaliteit van je matras. Een goedkope toplaag geeft vaak minder comfort en er ontstaat sneller kuilvorming. Het is van belang om een pocketverenmatras op een goed verende bodem te leggen. Hij komt het beste tot zijn recht op een boxpring.

Schuim matrassen

Er zijn verschillende soorten schuim die gebruikt kunnen worden een matras van te maken. Je hebt PE-schuim (polyetherschuim), koudschuim en traagschuim. Hieronder wordt verder uitgelegd wat de specifieke eigenschappen van deze soorten schuim zijn.

Polyetherschuim

PE-schuim is de goedkoopste variant van de schuimsoorten. Het heeft weinig veerkracht en er ontstaat snel kuilvorming. Daarnaast heeft het een matige ventilatie en het vochtregulatie. Dit komt doordat het een gesloten celstructuur heeft. Een matras van PE-schuim gaat ongeveer 3-5 jaar mee bij dagelijks gebruik. Omdat het goedkoop is worden dit soort matrassen voornamelijk gebruikt voor een logeerbed of in de caravan. Het is zonde om dit matras op een dure bodem te leggen. Door de lage veerkracht zal het matras minder goed in staat zijn de ondersteuning van de bodem door te vertalen naar het lichaam. Daarom worden ze vaak gebruikt in combinatie met een niet verende lattenbodem of spiraalbodem.

Koudschuim

Koudschuim, ook wel HR-schuim (High Resilience) genoemd, is de meest gebruikte schuimsoort in matrassen. Een matras kan volledig uit koudschuim bestaan, maar ook alleen verwerkt zijn in de afdeklaag. Er bestaan veel verschillende soorten koudschuim met verschillende kwaliteit in verschillende prijsklassen. Over het algemeen biedt koudschuim veel opwaartse druk en veerkracht waardoor je lichaam goed ondersteund wordt. Doordat het bestaat uit een open celstructuur heeft het een goede ventilatie en vochtregulatie. Ook komt kuilvorming bij goede koudschuimmatrassen nauwelijks voor. Een koudschuimmatras kan op elke bodem worden gelegd en gaat erg goed samen met elektrische verstelbare bodems.

 Traagschuim

Deze schuimsoort wordt ook weleens memoryfoam of viscoschuim genoemd. Het schuim past zich langzaam aan het lichaam aan. Daarnaast zijn er ook traagschuim matrassen die reageren op warmte, zoals de matrassen van TEMPUR. Hierdoor vormt het matras zich naar de contouren van je lichaam en voel je geen drukpunten. Dit is vooral erg geschikt voor mensen die bedlegerig zijn. Wanneer je beweegt gaat het schuim langzaam weer terug naar zijn normale vorm. Hierdoor is het lastiger om in bed te draaien. Doordat je iets verder wegzakt in de matras heb je het eerder warm in bed, het verschilt per persoon of dit als positief of negatief wordt ervaren. Een matras van traagschuim is duurder dan koudschuim. Het beste kan deze matras op een latten- of schotelbodem gelegd worden. Spiraalbodems zijn niet geschikt voor een traagschuimmatras.

Latexmatrassen

De latexvulling van een matras kan van synthetische of natuurlijk latex gemaakt zijn. In de meeste matrassen wordt een combinatie van deze twee gebruikt. Het schuimrubber wat gemaakt wordt van natuurlijke latex heeft een beter elastisch vermogen dan synthetische latex. Over het algemeen ligt een matras met meer natuurlijke latex comfortabeler. Het grootste pluspunt aan latex is dat het van nature veerkrachtig is en daardoor een goede ondersteuning biedt en comfortabel voelt. Latex is vanuit zichzelf anti-allergisch en daarom zeer geschikt voor mensen die last hebben van huisstofmijtallergie. Doordat latex een gesloten celstructuur heeft wordt het snel warm en heeft het een slechte ventilatie en vochtregulatie. Hierdoor is het belangrijk om een normale latex matras op een goed ventilerende bedbodem te leggen, bijvoorbeeld op een lattenbodem of schotelbodem. Er is één soort latex wat wel een goed ventilatievermogen heeft en vocht goed doorlaat. Dit is Talalay latex. Het wordt op een speciale manier gemaakt waardoor er een open celstructuur ontstaat maar ook de elasticiteit blijft bestaan. Omdat het matras zeer flexibel is, zal het matras uiterst goed instaat zijn een aangepaste ondersteuning vanuit de bodem door te vertalen naar het lichaam. Het is raadzaam dit matras te combineren met een goed verende lattenbodem / schotelbodem. Het enige nadeel van de Talalay latexmatras is dat hij vrij prijzig is. 

Gerelateerde artikelen

No data was found
0