Winkelmand

Artikelen binnen keuzehulp

Verschillende hoofdkussens

Er zijn zeer veel verschillende hoofdkussens. Er zit bijvoorbeeld variatie in de vorm, hoogte en hardheid. Daarnaast kan het per houding verschillen welk kussen het beste is. 

Juiste dikte/hoogte

De juiste dikte en hoogte van het kussen zijn van een aantal factoren afhankelijk. Gewicht Postuur speelt een rol, maar ook de hardheid van je matras en de manier waarop je slaapt. Wanneer je zwaarder bent heb je over het algemeen een steviger hoofdkussen nodig. Bij een zacht matras, of een matras van traagschuim, zakt je lichaam verder weg in het matras. Hierdoor heb je een minder hoog kussen nodig. Bij harde matrassen is er meer ruimte tussen je nek en het matras. Een wat hoger kussen biedt dan een betere ondersteuning. Het kan per bed of matras verschillen op welk kussen jij het beste slaapt. De juiste volgorde van het samenstellen van een bed is dan ook om eerst de bodem en het matras uit te zoeken, en dan een nieuw kussen. Ben je van plan op korte termijn je bed aan te passen, wacht dan nog even met de aankoop van een nieuw hoofdkussen. Maak voor het juiste en op maat gemaakte advies een afspraak bij een slaapadviseur of maak gebruik van het testkussenprogramma (linkje naar testkussenprogramma Morgana). Ook de manier waarop je slaapt heeft een grote invloed op welk kussen de juiste keuze is. Per type slaper is er een andere ondersteuning nodig.

Rugslaper

Voor een rugslaper is een gemiddeld stevig en wat lager hoofdkussen ideaal. Op deze manier ligt het hoofd in de goede positie ten opzichte van de rug. Een goede ondersteuning voor de nek is ook belangrijk voor een rugslaper.

Zijslaper

Een dikker en stevig kussen is beter wanneer je op je zij slaapt. Dit zorgt ervoor dat de ruimte tussen je schouders en hals opgevuld wordt waardoor je de juiste ondersteuning krijgt. De exacte hoogte is afhankelijk van de breedte van je schouders, de hardheid van het matras en de ruimte in de bodem.

Buikslaper

Over het algemeen is het slapen op je buik een slecht idee. Het is een slechte houding voor je rug en nek. Het beste is om een andere manier te gaan slapen. Een matras uitzoeken waar je op je rug en zij goed op ligt kan helpen om je slaaphouding te veranderen. Voor de hardnekkige buikslaper is een zo zacht en dun mogelijk kussen, of helemaal geen kussen, de beste optie.

Er zijn een hoop mensen die op hun zij en rug slapen. Er zijn ergonomische kussens ontwikkeld die voor beide houdingen goede ondersteuning geeft. Meestal zijn de zijkanten van de neksteun wat hoger, voor de ondersteuning bij het slapen op de zij. In het midden van het kussen is de neksteun wat lager, waardoor je ook een goede houding hebt als je op je rug slaapt.

Vullingen

Kussens zijn op te delen in twee groepen. De losse vulling kussens (dons, veren, synthetisch en kapok) en kussens met een vast inhoud en vorm (koud- en traagschuim, latex, watergel). Kussens met een losse vulling hebben vaak een rits waardoor je de inhoud van het kussen zelf aan kan passen. Doordat de vulling makkelijker beweegt in het kussen bieden ze een minder constante ondersteuning door de nacht heen. Kussens met een vaste vorm zijn niet aan te passen, maar bieden door de vormvastheid wel een constante ondersteuning.

Kussens met losse vulling

Dons en veren

Dit is het meest gebruikte kussenmateriaal. Een dons of veren kussen bestaat vaak uit een combinatie van die twee. De dons zorgt voor zachtheid en de veren voor hardheid en meer gewicht. Je kan op manier zelf bepalen wat je een fijne verhouding vindt. Het grootste voordeel van dit kussen is dat ze vormbaar zijn. Zo kun je zelf bepalen waar je meer of minder ondersteuning van je kussen wilt. Daarnaast is het licht en ligt het comfortabel. Een dons of verenkussen heeft een goede vochtregulatie. Een nadeel is dat na verloop van tijd, en vooral bij thuis wassen, de veerkracht van het kussen afneemt. Het is daarom ook belangrijk om een kussen van dons en veren door een beddenspeciaalzaak te laten wassen. Door het dons goed te reinigen en op de juiste manier te laten drogen krijgt het zijn veerkracht weer terug. Daarnaast is het gevoelig voor huisstofmijt. 

Wollen kussen

Deze kussen zijn gevuld met wollen bolletjes. Transpiratievocht wordt makkelijk opgenomen en het heeft een hoog ventilatievermogen. Ook hoef je het niet te wassen, omdat de wol zelfreinigend is. De veerkracht neemt in verloop van tijd af, maar het is makkelijk zelf bij te vullen met extra wolbolletjes.

Synthetische materiaal

De vulling is meestal gemaakt van polyester of een andere kunstvezel. Deze kussens zijn vaak gunstig geprijsd en goed wasbaar. Ze voelen zacht en licht aan. Over het algemeen hebben synthetische kussens een minder goede vochtregulatie dan kussens van natuurlijk materiaal. De synthetische vezels zijn glad en zullen daardoor niet goed in de vorm blijven waarin je zelf je kussen in een andere vorm vouwt. Hierdoor kan het zijn dat ze minder ondersteuning bieden. Het voordeel is dan weer wel dat ze vaak een rits hebben waardoor je ze zelf de inhoud kan aanpassen aan wat je prettig vindt. Doordat ze meestal wasbaar zijn op een hoge temperatuur zijn ze geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Kapok

Dit wordt ook wel plantendons genoemd. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als dons, maar komt niet van een dier. Kapok wordt gewonnen uit de kapoknoot en is 100% natuurlijk. Vaak zijn deze kussens wat steviger. Een voordeel is wel dat ze vaak zelf bij te vullen zijn, waardoor je de inhoud kan aanpassen aan wat jij lekker vindt liggen. Daarnaast is kapok ook anti-allergisch en zelfreinigend.

Kussens met een vaste vulling en vorm

Schuim

Kussens van schuim bieden vaak een goede ondersteuning voor hoofd en nek. Het heeft een standaard vorm en kan niet in een andere vorm veranderd worden. Omdat ze zo vormvast zijn bieden ze een constante ondersteuning door de nacht, in tegenstelling tot vervormbare kussens. Over het algemeen heeft schuim een minder goede vochtregulatie dan dons. Er zijn verschillende soorten schuim waarmee je een kussen kunt maken. Koudschuim heeft als voordeel dat het erg vormvast is. Traagschuim vormt zich naar uw lichaam en biedt daardoor een passende ondersteuning. Hierdoor zijn ze ideaal voor mensen met nek of rugklachten. Deze kussen zijn vaak wel wat duurder. Een ander nadeel is dat de kussens niet wasbaar zijn.


Latex

Omdat natuurrubber erg veerkrachtig is zorgt het voor een goede ondersteuning. Het is vormvast en duurzaam. Huisstofmijt kan niet leven in latex, dus het is ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie. Wel kan het wat langer duren voordat je gewend bent aan hoe een latex hoofdkussen ligt.

Watergel

Dit is een nieuw soort visco-elastisch materiaal. Het heeft qua hardheid en vormbaarheid vergelijkbare eigenschappen met traagschuim. Een voordeel van watergel is dat het een meer open celstructuur heeft. Hierdoor reageert het sneller dan traagschuim en ventileert het een stuk beter. 

Vormen

Puntkussen: Dit is het traditionele kussen. Het is vaak een wat lager kussen en daarom geschikt voor buikslapers. Een wat hoger puntkussen met meer vulling is ook geschikt voor mensen die op hun rug of zij slapen.

Boxkussen: Het wordt een boxkussen genoemd omdat het een opstaande rand heeft. Het is vaak wat hoger en steviger en behoudt zijn vorm goed. Hierdoor is het geschikt voor mensen die op hun rug of zij slapen.

3-kamer kussen: Zoals de naam eigenlijk als zegt is het kussen van binnen opgedeeld in 3 kamers. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende plekken van het kussen een andere vulling te hebben. Bijvoorbeeld bij een dons en veren kussen. In het midden van het kussen zit dan meer veren, voor de stevigheid. De buitenste kamers bestaan grotendeels uit dons, waardoor het kussen nog steeds zacht aanvoelt.

5-kamer kussen: Het idee is hetzelfde als bij een 3-kamer kussen. Door de extra kamers zijn er meer mogelijkheden qua samenstelling. Ook zorgen extra kamers ervoor dat de vulling beter op zijn plaats blijft en de ondersteuning dus constanter is.

Losse vulling met nekondersteuning: Dit is een speciale variant van een kussen met aparte kamers. Ze hebben een speciale zone met extra stevigheid in je nek. Hierdoor heb je een meer constante ondersteuning tijdens de nacht, maar toch het gevoel van een zacht kussen met losse vulling. Wanneer een ergonomisch kussen niks voor jou is, is dit een goede oplossing voor extra ondersteuning in je nek.

Ergonomische vormen: Vaak zijn deze kussens zijn gemaakt van traagschuim, koudschuim of latex. Daarom zijn ze niet vervormbaar en bieden een goede ondersteuning. De meest bekende is de nekrol of wave-model. Deze biedt extra steun aan de nek voor rug- en zijslapers. Daarnaast zijn er specifieke vormen op de markt die een goede ondersteuning bieden voor zijslapers. Zo bestaan er kussen met een schouderuitsparing. Hierdoor komt er meer ruimte en minder druk op je schouder wanneer je op je zij slaapt. Voor buikslapers is het butterfly kussen ontworpen. Hierbij is er ruimte gemaakt om je handen onder het kussen kwijt te kunnen. Ook de Ombracio van Tempur is een goed kussen voor buikslapers.

Gerelateerde artikelen

No data was found
0